DÜĞÜNLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Yaz düğünleri,kış düğünleri derken artık kır düğünleri ,otel düğünleri  v.b çeşitlikteki düğünler hayatımızın bir parçası haline geldi. Oysa çocukluğumuzda sokak düğünleri ve salon düğünleri vardı.. Hiç düşündünüzmü düğünlerde pasta kesme adeti nereden geliyor diye. Aslında düğünlerde pasta kesme adetinden önce, eve huzur ve bereketin gelmesi inancıyla, bereket anlamına gelen buğday, arpa gibi tahıllar gelinin başından aşağı dökülürdü.  Romalılar ilk başlarda henüz günümüzdeki bol kremalı ve görkemli halinden çok uzak olan kek ve çörekleri gelinlerin başına atmaya devam ettiler. Daha sonra geline ve aileye bereket getirmesi amacıyla kekler baş üzerinde ufalanmaya başlandı.  Derken 17. yüzyılda İngiltere’ye bir Fransız şef geldi. Bu şef, zahmetli çörek yığını uygulamasını sadeleştirdi. Tek tek çörekler yerine üst üste konulduğunda piramit şeklini alan, birkaç büyük parçadan oluşan bir kule yaparak düğün pastasını basitleştirdi. Sonra bu adet giderek bütün dünyaya yayılarak bu günkü halini aldı. Şimdi ise gökdelen büyüklüğünde pastalar düğünleri süslemektedir.

Hemen hemen çoğu kişinin düğünlerde pasta ve içtiği gazozlarla ilgili anıları vardır. Tabi yaş pastalar o dönemlerde böyle ulaşılabilir değildi. Sadece kremadan oluşan o pastalar bile enfes lezzetli gelirdi.

Artık düğünlerde sadece pasta değil gelen konuklara çeşitli yiyeceklerden oluşan yemekler sunulmaktadır. Kokteyl ya da düğün farketmez herkes, konuklarına bişeyler ikram etmeye başladı. İşte bizde Elazığlı Çiğköfteci olarak, düğünlerinizi unutamayacağınız lezzetlerimizle süsleyebiliriz. İsterseniz konuklarınızın tabaklarına sunum şeklinde, isterseniz stand ve ustalar eşliğinde çiğköfte, içliköfte ve düğün pastalarımızla, bırakın düğünlerinizi görkemli bir şölene çevirelim.

Belki de yıllar sonra bizim çocuklarımızda bu anılarını anlatırlar. Bizim zamanımızda ,çiğköfte dağıtmışlardı da hala tadı damağımızda. Ne dersiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir